החופש הגדול מתקרב.
זה אחד הנושאים הבוערים בפגישות שלי עם הורים. עם רובם השיחות עוד סובבות סביב תחושת חוסר הוודאות והעייפות שאפיינו את השנה האחרונה ועכשיו הצטרפו חששות מהקיץ ״אז מה? הם שוב יעבירו את כל הימים מול המסך? עוד חודשיים בלי לעשות כלום?״
״אל תשכחו״, אני אומרת להם, ״אנחנו מובילים את המשפחה. אנחנו כן יכולים לקחת אחריות ולהתחיל לתכנן את החודשיים האלה שנקראים חופש גדול״. ולא, אני לא מדברת על קייטנות, נסיעות וטיולים. את זה אני בטוחה שאתם עושים. אני מתכוונת למה שימנע את הכעס והעצבים כל פעם שאנחנו רואים אותם מרוחים על הספה.״
איך אפשר לתכנן? זאת בכלל החלטה שלנו או של הילדים?
גם וגם.
החופש הגדול זאת הזדמנות מצוינת לאפשר לילדים לקחת אחריות בתוך הבית או בחוץ, רק צריך לעשות כמה פעולות מקדימות.
להחליט מה אנחנו רוצים - לאיזה תוצאות אנחנו רוצים להגיע. מה היינו רוצים לחזק אצל הילדים? אחריות אישית? אחריות בבית? יוזמה כלכלית? במקום לזרוק הערות כמו ״מתי בפעם האחרונה קראת ספר?״ או ״לך תמצא עבודה, אני לא נותנת לך יותר כסף״, בואו נגבש תוכנית מראש.
שואלים את הילדים מה הם רוצים - אני בטוחה שגם להם יש תוכניות ויעדים לחופש. בין אם זה לבלות עם חברים, להרוויח כסף או לישון עד הצהריים. אגב, לשאול את הילדים זה נכון גם לבני ה 3-4.
מגבשים החלטה ויעד משותף - לי חשוב שהילדים יקחו יותר אחריות בבית, והם רוצים לישון עד 12 בצהריים כל יום. לכאורה התנגשות. אבל אנחנו יכולים להחליט שהחל מהשעה 13:00 האחריות על הכלבה, הכלים במטבח והסדר בבית עליהם. או לחילופין, אני רוצה לעודד את המתבגר שלי לעבוד בחופש והוא רוצה ליהנות ממנו. אפשר להגדיר מראש תקופה שבה הוא עובד ותקופה בה הוא בחופש.
מגבשים תוכנית משותפת - מה אנחנו צריכים לעשות כדי להגיע לתוצאה שאנחנו רוצים? איפה הקשיים שלנו או של הילדים? איך כל צד יכול לעזור לצד השני? ממש כותבים תוכנית פעולה.
קובעים נקודת זמן שבה בודקים את התוכנית שלנו - האם היא עובדת? האם צריך עדכונים? שינויים?
ו.. יוצאים לדרך
כשיש לנו תוכנית ברורה, ואנחנו יודעים איזו תוצאה אנחנו רוצים, קל לנו יותר להגיע אליה וקל לנו לשלב בין המשימות שאנחנו רוצים לחופש שהילדים שלנו זכאים לו.
אז שיהיה לכולנו קיץ נעים
Comments